Wybór chłodni gastronomicznej

Zgodnie z wymaganiami Sanepidu, każdy lokal gastronomiczny musi być wyposażony w sprawnie działające chłodnię gastronomiczną. Na rynku znaleźć można wiele tego rodzaju urządzeń, dostosowanych do indywidualnych potrzeb. Podstawę wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego stanowią szafy chłodnicze, które umieszczane są w kuchni lub na zapleczu. Produkty te zazwyczaj dostępne są w różnych barwach, dlatego każdy sam może dobrać kolor do pozostałych elementów kuchni. Nowoczesne chłodnie gastronomiczne wyposażone są w sterowanie elektroniczne oraz oszczędne agregaty. Dzięki temu pracują wydajnie i nie pobierają dużo energii elektrycznej. Dzięki wyjmowanym półkom można w dowolny sposób aranżować ich wnętrze. Najtańsze modele kosztują około 1500 zł. Jeżeli jednak ktoś szuka profesjonalnych, dwudrzwiowych szaf chłodniczych, na ich zakup może wydać nawet 20 000 zł.

Dużą popularnością cieszą się również chłodnie skrzyniowe z przeszkloną szybą. Doskonale nadają się do lokali, w których klienci mają widzieć wyeksponowane przez sprzedawców produkty. Do eksponowania wyrobów doskonale nadają się również przeszklone lady chłodnicze. W zależności od wielkości, urządzenia takie są do nabycia już za 3000-5000 zł. W wielu lokalach gastronomicznych sprawdzają się również przeszklone chłodziarki pionowe. Wykorzystywane są one do przechowywania i eksponowaniu napojów, zarówno bezalkoholowych jak i alkoholowych. Za tego typu średniej wielkości chłodnię trzeba zapłacić około 2000 zł. Jeżeli ktoś prowadzi restaurację, w której serwuje się wino warto, aby zaopatrzył się w chłodziarkę do wina. Najprostsze kosztują około 1000 zł, zakup droższych modeli to wydatek rzędu nawet 6000 zł.

W związku z tym, że wyposażenie lokalu gastronomicznego sporo kosztuje, właściciele bardzo często decydują się na zakup chłodni używanych. Wydaje się jednak, że nie jest to dobre rozwiązanie, ponieważ nigdy nie wiadomo jak długo taki sprzęt będzie działał. Aby nie kupować kota w worku, lepiej skorzystać z oferty internetowych sklepów gastronomicznych.

Charakteryzują się one nie tylko bogatą ofertą, ale również konkurencyjnymi cenami. Bardzo często zdarza się, że za rozsądne pieniądze kupić można wysokiej klasy sprzęt, który w sklepach stacjonarnych kosztowałby znacznie więcej. Co ważne, internetowe sklepy gastronomiczne dają możliwość zwrotu towaru w ciągu 14 dni bez podawania przyczyny. Dzięki temu można mieć pewność, że zamówiony towar będzie zgodny z oczekiwaniami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × dwa =