Jak produkowany jest pellet?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Pellet drzewny to popularny materiał opałowy wykorzystywany powszechnie do ogrzewania obiektów mieszkalnych i przemysłowych w sezonie jesienno-zimowym. Ceniony jest przede wszystkim za w pełni satysfakcjonującą kaloryczność idącą w parze z atrakcyjną ceną (maksymalnie do 750 zł za tonę). Ogromne znaczenie dla użytkowników ma również to, że omawiane paliwo stałe nie emituje do atmosfery szkodliwych substancji oraz jest łatwe w przechowywaniu i transportowaniu. Do jego produkcji służą specjalne prasy granulujące zwane paleciarkami, które posiada w swojej ofercie m.in. ta firma: https://peletto.pl/.

Proces dosyć skomplikowany, ale niezwykle ciekawy

Do wytwarzania wysokiej jakości pelletu stosuje się zazwyczaj trociny pochodzące z buku, brzozy, sosny, osiki, świerka albo jodły. Są to bowiem gatunki stosunkowo gęste, a jednocześnie podatne na obróbkę. Cała procedura rozpoczyna się zawsze od dokładnego oczyszczenia materiału z wszelkich zanieczyszczeń mineralnych, a następnie jego osuszenia i przesiania. W dalszej kolejności trafia on na główną matrycę peleciarki, gdzie zostaje wciśnięty w kanały przelotowe za pomocą przesuwających się rolek. Kolejny etap polega na wyraźnym podniesieniu temperatury i ciśnienia, wskutek czego wióry ulegają precyzyjnemu sprasowaniu i zyskują optymalną lepkość. Na koniec następuje jeszcze ujednolicenie długości granulek poprzez działanie noży obcinających, a także schłodzenie ich do właściwej temperatury. W omawianym procesie bardzo istotne znaczenie ma użycie dedykowanego oleju, który zdecydowanie zwiększa wydajność matrycy oraz zapobiegnie jej przypadkowemu zatrzymaniu się.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Najważniejsze zalety grilla gazowego
Najważniejsze zalety grilla gazowego
Zastanawiasz się nad wyborem grilla? Sprawdź, dlaczego warto wybrać model gazowy. W tym poradniku znajdziesz kilka cennych wskazówek, dzięki którym […]
Wytrawne czy słodkie – co ma wpływ na wybór wina?
Wytrawne czy słodkie – co ma wpływ na wybór wina?
Dobre wino może być wspaniałym dodatkiem do posiłku. Odpowiednio dobrany trunek świetnie podkreśla walory smakowe spożywanych potraw, więc w menu […]
Co pomoże wykryć ulatniający się gaz?
Co pomoże wykryć ulatniający się gaz?
Wszędzie tam, gdzie istnieje ryzyko ulatniania się gazów, powinny zostać zamontowane specjalne detektory wykrywające te szkodliwe dla zdrowia substancje. Zazwyczaj […]