Sajgonki to danie, które zna każdy miłośnik kuchni azjatyckiej. Zawinięte w papier ryżowy i smażone na głębokim oleju są idealnie chrupkie z zewnątrz, a ich środek zaskakuje połączeniem smaków. Można wypełnić je dowolnym farszem. Podstawą jest jednak dobry makaron, grzyby mun i sos sojowy.
To zaraz obok sushi jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni azjatyckiej. Jest bardzo popularne głównie w Chinach, Wietnamie i Tajlandii. Można spotkać je również pod nazwą spring rolls. Określenie to odnosi się głównie do dania w postaci niesmażonej. Wyglądem przypominają naleśniki oraz krokiety. Są bardzo łatwe w wykonaniu. Nawet dla osób, które pierwszy raz będą przygotowywać sajgonki przepis nie powinien być skomplikowany, ponieważ wymaga jedynie kilku odpowiednich składników, które stanowią bazę dania.
Do przygotowania farszu na sajgonki potrzebne jest mielone mięso. Może być ono wołowe lub wieprzowe. W wersji tajskiej spotykane są także krewetki. Bardzo ważnym elementem jest makaron sojowy, który pochłania aromaty pozostałych składników i przypraw. Można go dostać między innymi na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/makaron-sojowy-longkou-250g/ .
Wystarczy zalać go wrzątkiem, a po 3 minutach odcedzić, aby był gotowy. Do tego potrzebne są świeże warzywa (marchew, papryka, kapusta pekińska) oraz grzyby mun. Przyprawy, jakie najczęściej dodaje się do sajgonek to imbir, sos sojowy i sok z cytryny. Oprócz tego potrzebne są arkusze papieru ryżowego, w które będzie zawijany farsz oraz olej do smażenia.