Barman to osoba, która zajmuje się profesjonalną obsługą klienta, najczęściej w lokalach gastronomicznych (restauracjach, barach, hotelach). Odpowiedzialny jest za miksowanie drinków i napoi według określonych receptur. Na początku swojej barmańskiej kariery należy zaopatrzyć się w akcesoria, które stanowią nieodłączne atrybuty, żeby przygotować świetne koktajle. Co jest potrzebne?
Warto przyjrzeć się szerzej temu, co potrzebuje każdy pracownik pubu stojący za barem. Przedstawiamy listę dziesięciu akcesoriów bez których żaden dobry barman nie rozpocząłby swojej pracy. Co znajduje się w tym wyposażeniu? Oto one:
– shaker – to najbardziej charakterystyczny atrybut każdego barmana, konieczny do przyrządzenia koktajli. Jego głównym zadaniem jest dokładne wymieszanie składników i odpowiednie schłodzenie przed podaniem. Najpopularniejszym i najbardziej klasycznym rodzajem shakera jest shaker trzyczęściowy, składający się z: części głównej shakera, przykrywki i korka.
– strainer – sitko barmańskie – służy do przerzedzenia większych kawałków owoców, lodu, aby nie trafiły do szklanki, w której podany zostanie koktajl.
– łyżka barmańska – służy do przygotowywania koktajli metodą Stir, do mieszania, do wyjmowania zbędnych elementów, a także do tworzenia warstwowych shotów.
– syfon do wody sodowej – to bardzo przydatne urządzenie, dzięki któremu można przygotować wodę gazowaną oraz napoje musujące. Dla zainteresowanych, listę dostępnych syfonów na rynku znajdziemy chociażby pod adresem https://smartgast.pl/pol_m_AKCESORIA-KUCHENNE_Akcesoria-barmanskie_Syfony-do-wody-sodowej-2165.html.
– muddler – ugniatacz do owoców – jego głównym zadaniem jest rozgniecenie i utarcie owoców, ziół, przypraw lub rozkruszenie lodu.
– miarka barmańska – to kolejny ważny atrybut, służy do idealnego odmierzenia proporcji alkoholu i innych napojów.
– ostry nóż i deska do krojenia owoców potrzebnych do przygotowania idealnych drinków.
– akcesoria do lodu – w postaci foremek, estetycznych pojemników i szufelki do wyjmowania lodu.
– nalewaki – to specjalnie dozowniki do butelek, które pomagają szybko i sprawnie wlać alkohol bezpośrednio do szklanki.
– trybuszon – profesjonalny korkociąg, w którym można znaleźć: otwieracz, korkociąg i nożyk do zrywania sreberka z butelki.
Po poznaniu wiedzy teoretycznej oraz zaopatrzeniu się w niezbędna narzędzia, można zacząć sprawdzać swoje umiejętności w praktyce.