Akcesoria kuchenne, które powinny znaleźć się na wyposażeniu każdej cukierni

Cukiernia to lokal specjalizujący się w przyrządzaniu i sprzedawaniu klientom babeczek, ciastek oraz innych słodkich wypieków. Musi być wyposażony w szereg niezbędnych urządzeń, z których najważniejszymi są oczywiście piece i miksery planetarne. Ogromne znaczenie mają również drobne akcesoria ułatwiające wykonywanie poszczególnych czynności (np. dekorowanie, ubijanie składników, kształtowanie). Co więc przyda się w każdym tego typu miejscu? Przyjrzyjmy się przykładowym akcesoriom.

Elementy niezbyt drogie, a jednocześnie wyjątkowo użyteczne

W kategorii akcesoriów kuchennych przeznaczonych do cukierni prym wiodą przede wszystkim formy silikonowe (zróżnicowane pod względem rozmiaru i liczby wypełnień), grzebienie trójkątne z ząbkowanymi krawędziami (do tworzenia ozdobnych wzorów na kremach), szpatułki i szpachelki do rozprowadzania masy, syfony do przygotowywania bitej śmietany oraz pędzle do nakładania lukru. Nie może też zabraknąć rózgi kuchennej wyposażonej w sztywne wrzeciona ze stali nierdzewnej. Służy ona bowiem do ręcznego ubijania piany z białek jaj kurzych, wyrabiania puszystej śmietanki i mieszania rozmaitych sosów. Oto pozostałe godne polecenia elementy:

– znaczniki z regulacją szerokości cięcia,

– rolki dziurkujące i maty silikonowe,

– końcówki szprycujące doczepiane do rękawów (tzw. tylki),

– wałki drewniane,

– jednorazowe woreczki z antypoślizgową powierzchnią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *