Jak dobrać wino do posiłku?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Kwestia doboru wina do posiłku jest sprawą indywidualną. Niektórzy twierdzą, że trzeba pić takie wino, które po prostu nam smakuje. Warto jednak wiedzieć, jaki rodzaj nadaje się do konkretnej potrawy. Wtedy można zaserwować gościom to, co będzie idealnie skomponowane z jedzeniem. Pomoże Ci w tym w pełni wykwalifikowana obsługa sklepu z winami, takiego jak Winoland.

Czerwone wino do czerwonych mięs

Do potraw lekkich, np. mięsa kurczaka, czy różnego rodzaju sałatek nadają się wina lekkie. Czerwone i bardziej wytrawne wino komponuje się z mięsem tłustym. Białe sprawdzi się w przypadku chudych mięs oraz ryb. Wino zawsze dobieramy do dania głównego. Jeśli szykujemy tylko kawę z deserem, idealnie smakować będzie wino słodkie. Czasami trunek dobieramy też do pogody, a zatem w gorące letnie dni można raczyć się winem białym, podawanym w niskiej temperaturze, z kolei czerwone dobre jesienią i zimą.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak wygląda renowacja kortów tenisowych – krok po kroku
Jak wygląda renowacja kortów tenisowych – krok po kroku
Korty tenisowe na skutek użytkowania z czasem tracą na jakości, dlatego tak ważna jest ich renowacja, która powinna się odbywać […]
Te miejsca warto zobaczyć po Europie
Te miejsca warto zobaczyć po Europie
Stary kontynent to niewyczerpane źródło inspiracji dla podróżników. Jednak nawet jeśli jesteś zaprawionym w turystycznych bojach globtroterem, w Europie znajdziesz […]
Ogrzewanie elektryczne idealne dla alergików
Ogrzewanie elektryczne idealne dla alergików
Jedną z niewielu korzyści zimy jest koniec alergii – jednak nie dla wszystkich. Jeśli cierpimy na alergię na kurz lub […]