Jak dobrać wino do posiłku?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Kwestia doboru wina do posiłku jest sprawą indywidualną. Niektórzy twierdzą, że trzeba pić takie wino, które po prostu nam smakuje. Warto jednak wiedzieć, jaki rodzaj nadaje się do konkretnej potrawy. Wtedy można zaserwować gościom to, co będzie idealnie skomponowane z jedzeniem. Pomoże Ci w tym w pełni wykwalifikowana obsługa sklepu z winami, takiego jak Winoland.

Czerwone wino do czerwonych mięs

Do potraw lekkich, np. mięsa kurczaka, czy różnego rodzaju sałatek nadają się wina lekkie. Czerwone i bardziej wytrawne wino komponuje się z mięsem tłustym. Białe sprawdzi się w przypadku chudych mięs oraz ryb. Wino zawsze dobieramy do dania głównego. Jeśli szykujemy tylko kawę z deserem, idealnie smakować będzie wino słodkie. Czasami trunek dobieramy też do pogody, a zatem w gorące letnie dni można raczyć się winem białym, podawanym w niskiej temperaturze, z kolei czerwone dobre jesienią i zimą.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Intrygujące dodatki weselne
Intrygujące dodatki weselne
Wesele to jedno z ważniejszych wydarzeń w życiu narzeczonych. Młodzi prześcigają się w pomysłach, jak wzbogacić tę uroczystość, jakie propozycje […]
Odpowiednie gospodarowanie odpadami – co można z nich pozyskać?
Odpowiednie gospodarowanie odpadami – co można z nich pozyskać?
Zarządzanie odpadami uwzględnia wiele jednostkowych działań, które polegają na ich utylizowaniu czy przetwarzaniu z zachowaniem zasad ochrony środowiska. Jednym z […]
Gdzie zakupić precyzyjne przyrządy pomiarowe
Gdzie zakupić precyzyjne przyrządy pomiarowe
Precyzyjne przyrządy pomiarowe – zastosowanie  Precyzyjne przyrządy pomiarowe mogą mieć zastosowanie w wielu gałęziach gospodarki. Ciężko byłoby sobie wyobrazić funkcjonowanie […]