Jak dobrać wino do posiłku?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Kwestia doboru wina do posiłku jest sprawą indywidualną. Niektórzy twierdzą, że trzeba pić takie wino, które po prostu nam smakuje. Warto jednak wiedzieć, jaki rodzaj nadaje się do konkretnej potrawy. Wtedy można zaserwować gościom to, co będzie idealnie skomponowane z jedzeniem. Pomoże Ci w tym w pełni wykwalifikowana obsługa sklepu z winami, takiego jak Winoland.

Czerwone wino do czerwonych mięs

Do potraw lekkich, np. mięsa kurczaka, czy różnego rodzaju sałatek nadają się wina lekkie. Czerwone i bardziej wytrawne wino komponuje się z mięsem tłustym. Białe sprawdzi się w przypadku chudych mięs oraz ryb. Wino zawsze dobieramy do dania głównego. Jeśli szykujemy tylko kawę z deserem, idealnie smakować będzie wino słodkie. Czasami trunek dobieramy też do pogody, a zatem w gorące letnie dni można raczyć się winem białym, podawanym w niskiej temperaturze, z kolei czerwone dobre jesienią i zimą.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak powinna wyglądać druhna?
Jak powinna wyglądać druhna?
Druhna to zaraz po pannie młodej najważniejsza kobieta na całym przyjęciu weselnym. Ma ona do odegrania niezwykle istotną rolę, a […]
Jakie tusze przydadzą się do drukarki?
Jakie tusze przydadzą się do drukarki?
Drukarki to jedne z podstawowym sprzętów wykorzystywanych w warunkach domowych oraz biurowych. Służą do drukowania różnorodnych dokumentów i materiałów, takich […]
Jak urządzić przedpokój?
Jak urządzić przedpokój?
Przedpokój bardzo często traktujemy po macoszemu. Staje się on składowiskiem kurtek i butów. A przecież przedpokój to wizytówka naszego mieszkania, […]