Jak dobrać wino do posiłku?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Kwestia doboru wina do posiłku jest sprawą indywidualną. Niektórzy twierdzą, że trzeba pić takie wino, które po prostu nam smakuje. Warto jednak wiedzieć, jaki rodzaj nadaje się do konkretnej potrawy. Wtedy można zaserwować gościom to, co będzie idealnie skomponowane z jedzeniem. Pomoże Ci w tym w pełni wykwalifikowana obsługa sklepu z winami, takiego jak Winoland.

Czerwone wino do czerwonych mięs

Do potraw lekkich, np. mięsa kurczaka, czy różnego rodzaju sałatek nadają się wina lekkie. Czerwone i bardziej wytrawne wino komponuje się z mięsem tłustym. Białe sprawdzi się w przypadku chudych mięs oraz ryb. Wino zawsze dobieramy do dania głównego. Jeśli szykujemy tylko kawę z deserem, idealnie smakować będzie wino słodkie. Czasami trunek dobieramy też do pogody, a zatem w gorące letnie dni można raczyć się winem białym, podawanym w niskiej temperaturze, z kolei czerwone dobre jesienią i zimą.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Elegancja i nowoczesność w mieszkaniu dzięki designerskim meblom
Elegancja i nowoczesność w mieszkaniu dzięki designerskim meblom
Każda osoba chce posiadać mieszkanie, które będzie się elegancko i nowocześnie prezentować. Wiąże się to z jednej strony z marzeniami […]
Nowoczesne rodzaje oświetlenia domowego
Nowoczesne rodzaje oświetlenia domowego
Oświetlenie to jeden z najbardziej istotnych elementów wystroju wnętrz w każdym domu czy mieszkaniu. Bardzo często odpowiada ono bowiem za […]
Dlaczego język angielski jest językiem międzynarodowym?
Dlaczego język angielski jest językiem międzynarodowym?
To, że angielski jest językiem międzynarodowym nie jest żadną nowością. Jednakże czemu tak właściwie jest, to już pewnego rodzaju ciekawostka. […]