Jak dobrać wino do posiłku?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Kwestia doboru wina do posiłku jest sprawą indywidualną. Niektórzy twierdzą, że trzeba pić takie wino, które po prostu nam smakuje. Warto jednak wiedzieć, jaki rodzaj nadaje się do konkretnej potrawy. Wtedy można zaserwować gościom to, co będzie idealnie skomponowane z jedzeniem. Pomoże Ci w tym w pełni wykwalifikowana obsługa sklepu z winami, takiego jak Winoland.

Czerwone wino do czerwonych mięs

Do potraw lekkich, np. mięsa kurczaka, czy różnego rodzaju sałatek nadają się wina lekkie. Czerwone i bardziej wytrawne wino komponuje się z mięsem tłustym. Białe sprawdzi się w przypadku chudych mięs oraz ryb. Wino zawsze dobieramy do dania głównego. Jeśli szykujemy tylko kawę z deserem, idealnie smakować będzie wino słodkie. Czasami trunek dobieramy też do pogody, a zatem w gorące letnie dni można raczyć się winem białym, podawanym w niskiej temperaturze, z kolei czerwone dobre jesienią i zimą.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Wiklinowe wyposażenie do tarasu
Wiklinowe wyposażenie do tarasu
Lato w pełni, więc to świetna okazja do tego, by zadbać odrobinę o nasz taras. W otoczeniu zieleni zawsze najlepiej […]
Jak pielęgnować włosy latem?
Jak pielęgnować włosy latem?
Latem nasze włosy wymagają specjalnego traktowania i pielęgnacji, której celem powinno być zabezpieczenie ich przed niekorzystnymi czynnikami, takimi jak choćby […]
Zadbana broda – kilka kroków, by ją uzyskać
Zadbana broda – kilka kroków, by ją uzyskać
Pielęgnacja brody to coś więcej niż tylko golenie zwykłą maszynką. Dobrze zadbany zarost to efekt działań podejmowanych konsekwentnie każdego dnia. […]