Jak dobrać wino do posiłku?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Kwestia doboru wina do posiłku jest sprawą indywidualną. Niektórzy twierdzą, że trzeba pić takie wino, które po prostu nam smakuje. Warto jednak wiedzieć, jaki rodzaj nadaje się do konkretnej potrawy. Wtedy można zaserwować gościom to, co będzie idealnie skomponowane z jedzeniem. Pomoże Ci w tym w pełni wykwalifikowana obsługa sklepu z winami, takiego jak Winoland.

Czerwone wino do czerwonych mięs

Do potraw lekkich, np. mięsa kurczaka, czy różnego rodzaju sałatek nadają się wina lekkie. Czerwone i bardziej wytrawne wino komponuje się z mięsem tłustym. Białe sprawdzi się w przypadku chudych mięs oraz ryb. Wino zawsze dobieramy do dania głównego. Jeśli szykujemy tylko kawę z deserem, idealnie smakować będzie wino słodkie. Czasami trunek dobieramy też do pogody, a zatem w gorące letnie dni można raczyć się winem białym, podawanym w niskiej temperaturze, z kolei czerwone dobre jesienią i zimą.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak zabezpieczyć papier i tkaniny przed ogniem?
Jak zabezpieczyć papier i tkaniny przed ogniem?
Ryzyko pożaru Większość otaczających nas przedmiotów wykonana jest z tworzyw sztucznych, naturalnych oraz pochodnych celulozy. Zazwyczaj są to materiały łatwopalne […]
Kredyt na dobrych warunkach – jak wybrać najlepszą opcję?
Kredyt na dobrych warunkach – jak wybrać najlepszą opcję?
Kredyt na budowę domu czy zakup mieszkania to najczęściej stosowane sposoby pozyskania dodatkowych środków finansowych na konkretny cel. Wiele ludzi […]
Regeneracja turbosprężarek – na czym polega?
Regeneracja turbosprężarek – na czym polega?
Auta składają się z mnóstwa elementów, które w czasie eksploatacji ulegają zużyciu. Nie powinno to teoretycznie dotyczyć silnika, jednak płyny, […]