Jak dobrać wino do posiłku?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Kwestia doboru wina do posiłku jest sprawą indywidualną. Niektórzy twierdzą, że trzeba pić takie wino, które po prostu nam smakuje. Warto jednak wiedzieć, jaki rodzaj nadaje się do konkretnej potrawy. Wtedy można zaserwować gościom to, co będzie idealnie skomponowane z jedzeniem. Pomoże Ci w tym w pełni wykwalifikowana obsługa sklepu z winami, takiego jak Winoland.

Czerwone wino do czerwonych mięs

Do potraw lekkich, np. mięsa kurczaka, czy różnego rodzaju sałatek nadają się wina lekkie. Czerwone i bardziej wytrawne wino komponuje się z mięsem tłustym. Białe sprawdzi się w przypadku chudych mięs oraz ryb. Wino zawsze dobieramy do dania głównego. Jeśli szykujemy tylko kawę z deserem, idealnie smakować będzie wino słodkie. Czasami trunek dobieramy też do pogody, a zatem w gorące letnie dni można raczyć się winem białym, podawanym w niskiej temperaturze, z kolei czerwone dobre jesienią i zimą.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Czy każda wędka jest taka sama?
Czy każda wędka jest taka sama?
Ubrania wędkarskie i wędka to podstawowe narzędzia każdego wędkarza. Szczególnie wędka to akcesorium bez którego łowienie jest praktycznie niemożliwe. Wśród […]
Jakie zaopatrzenie medyczne przyda się w salonie kosmetycznym?
Jakie zaopatrzenie medyczne przyda się w salonie kosmetycznym?
Własny salon kosmetyczny to marzenie wielu kobiet. Nie jest to jednak sprawą łatwą: należy spełnić szereg wymagań, zdobyć potrzebne zaświadczenia […]
Dodatki do miejskiej stylizacji
Dodatki do miejskiej stylizacji
Tworzenie stylizacji, która powinna pasować do miejsca, w którym się znajdujemy wcale nie należy do zadań najprostszych. Niejednokrotnie jest to […]