Jak dobrać wino do posiłku?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Kwestia doboru wina do posiłku jest sprawą indywidualną. Niektórzy twierdzą, że trzeba pić takie wino, które po prostu nam smakuje. Warto jednak wiedzieć, jaki rodzaj nadaje się do konkretnej potrawy. Wtedy można zaserwować gościom to, co będzie idealnie skomponowane z jedzeniem. Pomoże Ci w tym w pełni wykwalifikowana obsługa sklepu z winami, takiego jak Winoland.

Czerwone wino do czerwonych mięs

Do potraw lekkich, np. mięsa kurczaka, czy różnego rodzaju sałatek nadają się wina lekkie. Czerwone i bardziej wytrawne wino komponuje się z mięsem tłustym. Białe sprawdzi się w przypadku chudych mięs oraz ryb. Wino zawsze dobieramy do dania głównego. Jeśli szykujemy tylko kawę z deserem, idealnie smakować będzie wino słodkie. Czasami trunek dobieramy też do pogody, a zatem w gorące letnie dni można raczyć się winem białym, podawanym w niskiej temperaturze, z kolei czerwone dobre jesienią i zimą.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Psychologia behawioralno-poznawcza – czym jest i jak przebiega terapia?
Psychologia behawioralno-poznawcza – czym jest i jak przebiega terapia?
Terapia behawioralno-poznawcza to najskuteczniejsza metoda psychoterapii. Została opracowana w latach 60. XX wieku, a jej głównym założeniem jest teoria, że […]
Czyszczenie komina – jakie są rodzaje?
Czyszczenie komina – jakie są rodzaje?
Czyszczenie komina jest konieczne co jakiś czas, ponieważ może się zdarzyć, że podczas eksploatacji kominka na ścianach komina pojawią się […]
Maszyny używane w przemyśle spożywczym
Maszyny używane w przemyśle spożywczym
Branża spożywcza to jedna z najprężniej rozwijających się dziedzin. W dużej mierze jest to odpowiedź na potrzeby współczesnych konsumentów, którzy […]