Jak dobrać wino do posiłku?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Kwestia doboru wina do posiłku jest sprawą indywidualną. Niektórzy twierdzą, że trzeba pić takie wino, które po prostu nam smakuje. Warto jednak wiedzieć, jaki rodzaj nadaje się do konkretnej potrawy. Wtedy można zaserwować gościom to, co będzie idealnie skomponowane z jedzeniem. Pomoże Ci w tym w pełni wykwalifikowana obsługa sklepu z winami, takiego jak Winoland.

Czerwone wino do czerwonych mięs

Do potraw lekkich, np. mięsa kurczaka, czy różnego rodzaju sałatek nadają się wina lekkie. Czerwone i bardziej wytrawne wino komponuje się z mięsem tłustym. Białe sprawdzi się w przypadku chudych mięs oraz ryb. Wino zawsze dobieramy do dania głównego. Jeśli szykujemy tylko kawę z deserem, idealnie smakować będzie wino słodkie. Czasami trunek dobieramy też do pogody, a zatem w gorące letnie dni można raczyć się winem białym, podawanym w niskiej temperaturze, z kolei czerwone dobre jesienią i zimą.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak dopasować odpowiednią torebkę do eleganckiej stylizacji?
Jak dopasować odpowiednią torebkę do eleganckiej stylizacji?
Torebka należy do bardzo ważnych elementów damskiej garderoby. Niektóre panie traktują ten produkt jako dodatek do stroju. Inne są zainteresowane […]
Jakie cechy charakterystyczne posiada biżuteria antyczna?
Jakie cechy charakterystyczne posiada biżuteria antyczna?
Biżuteria antyczna to biżuteria, która ma co najmniej 100 lat. Antyki mogą być wykonane z wielu różnych materiałów, ale większość […]
Z jakich materiałów są wykonywane akcesoria bokserskie
Z jakich materiałów są wykonywane akcesoria bokserskie
Boks to jeden z najpopularniejszych sportów walki. Wiąże się on jednak z licznymi kontuzjami oraz częstymi uszkodzeniami ciała. Dlatego też […]