Jak dobrać wino do posiłku?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Kwestia doboru wina do posiłku jest sprawą indywidualną. Niektórzy twierdzą, że trzeba pić takie wino, które po prostu nam smakuje. Warto jednak wiedzieć, jaki rodzaj nadaje się do konkretnej potrawy. Wtedy można zaserwować gościom to, co będzie idealnie skomponowane z jedzeniem. Pomoże Ci w tym w pełni wykwalifikowana obsługa sklepu z winami, takiego jak Winoland.

Czerwone wino do czerwonych mięs

Do potraw lekkich, np. mięsa kurczaka, czy różnego rodzaju sałatek nadają się wina lekkie. Czerwone i bardziej wytrawne wino komponuje się z mięsem tłustym. Białe sprawdzi się w przypadku chudych mięs oraz ryb. Wino zawsze dobieramy do dania głównego. Jeśli szykujemy tylko kawę z deserem, idealnie smakować będzie wino słodkie. Czasami trunek dobieramy też do pogody, a zatem w gorące letnie dni można raczyć się winem białym, podawanym w niskiej temperaturze, z kolei czerwone dobre jesienią i zimą.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jaką formą zatrudnienia jest leasing pracowników?
Jaką formą zatrudnienia jest leasing pracowników?
Przedsiębiorca poszukujący pracowników do swojego zakładu może w tym celu przeprowadzić rekrutację z pomocą działu kadr własnej firmy, lub skorzystać […]
Korzyści z instalacji fotowoltaiki dla gospodarstwa domowego
Korzyści z instalacji fotowoltaiki dla gospodarstwa domowego
Fotowoltaika (PV) to technologia, która przetwarza światło słoneczne na energię elektryczną. Moduły fotowoltaiczne zbudowane są z ogniw PV, które są […]
Ślub i wesele – czy warto zaopatrzyć się w prezenty dla gości?
Ślub i wesele – czy warto zaopatrzyć się w prezenty dla gości?
Ślub i wesele to najważniejszy moment dla wielu młodych ludzi. W tym dniu powinni oni skupić się głównie na sobie, […]