Jak dobrać wino do posiłku?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Kwestia doboru wina do posiłku jest sprawą indywidualną. Niektórzy twierdzą, że trzeba pić takie wino, które po prostu nam smakuje. Warto jednak wiedzieć, jaki rodzaj nadaje się do konkretnej potrawy. Wtedy można zaserwować gościom to, co będzie idealnie skomponowane z jedzeniem. Pomoże Ci w tym w pełni wykwalifikowana obsługa sklepu z winami, takiego jak Winoland.

Czerwone wino do czerwonych mięs

Do potraw lekkich, np. mięsa kurczaka, czy różnego rodzaju sałatek nadają się wina lekkie. Czerwone i bardziej wytrawne wino komponuje się z mięsem tłustym. Białe sprawdzi się w przypadku chudych mięs oraz ryb. Wino zawsze dobieramy do dania głównego. Jeśli szykujemy tylko kawę z deserem, idealnie smakować będzie wino słodkie. Czasami trunek dobieramy też do pogody, a zatem w gorące letnie dni można raczyć się winem białym, podawanym w niskiej temperaturze, z kolei czerwone dobre jesienią i zimą.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak zapewnić pracownikom sezonowym dobry i tani transport za granicę?
Jak zapewnić pracownikom sezonowym dobry i tani transport za granicę?
Jeśli trudnimy się rekrutacją pracowników sezonowych czy tymczasowych do pracy na zachodzie, z pewnością nie raz mieliśmy do czynienia z […]
Kitesurfing – czy warto się go nauczyć?
Kitesurfing – czy warto się go nauczyć?
Sporty wodne w naszych czasach zyskują coraz większe grono zwolenników. Kajakarstwo, żeglowanie, przemieszczanie przestrzeni wodnej motorówką, narty wodne – to […]
Jak podkreślić spojrzenie?
Jak podkreślić spojrzenie?
Oczy to jeden z elementów twarzy, na który zwracamy największą uwagę. Podczas rozmów z innymi osobami utrzymujemy kontakt wzrokowy, okazując […]