Jak dobrać wino do posiłku?

/
Potrzebujesz ok. 1 min. aby przeczytać ten wpis

Kwestia doboru wina do posiłku jest sprawą indywidualną. Niektórzy twierdzą, że trzeba pić takie wino, które po prostu nam smakuje. Warto jednak wiedzieć, jaki rodzaj nadaje się do konkretnej potrawy. Wtedy można zaserwować gościom to, co będzie idealnie skomponowane z jedzeniem. Pomoże Ci w tym w pełni wykwalifikowana obsługa sklepu z winami, takiego jak Winoland.

Czerwone wino do czerwonych mięs

Do potraw lekkich, np. mięsa kurczaka, czy różnego rodzaju sałatek nadają się wina lekkie. Czerwone i bardziej wytrawne wino komponuje się z mięsem tłustym. Białe sprawdzi się w przypadku chudych mięs oraz ryb. Wino zawsze dobieramy do dania głównego. Jeśli szykujemy tylko kawę z deserem, idealnie smakować będzie wino słodkie. Czasami trunek dobieramy też do pogody, a zatem w gorące letnie dni można raczyć się winem białym, podawanym w niskiej temperaturze, z kolei czerwone dobre jesienią i zimą.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Otwarcie amerykańskiej restauracji – czego nie może w niej zabraknąć?
Otwarcie amerykańskiej restauracji – czego nie może w niej zabraknąć?
Wszystko co związane ze Stanami Zjednoczonymi jest w Polsce szalenie popularne. Nie inaczej jest w przypadku amerykańskich restauracji, które podbiły […]
Sprzedaż mieszkania krok po kroku
Sprzedaż mieszkania krok po kroku
Sprzedaż mieszkania to poważna decyzja, do której trzeba się dobrze przygotować. Jest ona bowiem związana z wieloma formalnościami, jakie trzeba […]
Okres podczas urlopu – co zapewni komfort?
Okres podczas urlopu – co zapewni komfort?
Niestety nie zawsze da się zaplanować urlop w takim czasie, aby ominąć termin miesiączki. U wielu kobiet pojawia się ona […]