Sercem każdej restauracji, jest kuchnia, w której codziennie przygotowywane są różnorodne potrawy. Niektóre z nich są czasochłonne, wymagają dużego nakładu pracy, dlatego kucharze bardzo chętnie korzystają z udogodnień w postaci urządzeń i akcesoriów kuchennych.
Głównym urządzeniem, bez którego żadna kuchnia nie może działać jest piec. Obecnie dość popularny jest typ konwekcyjno – parowy, który ma wiele praktycznych funkcji. Poza tym potrzebne są palniki, czy też płyta grzewcza. Oprócz tego podstawowego wyposażenia, w wielu kuchniach używa się kotłów warzelnych, frytkownic, czy elektrycznych patelni.
Poza urządzeniami, służącymi do obróbki termicznej potraw w kuchni potrzebne są akcesoria ułatwiające przygotowanie produktów. Zwykle potrzebne są obieraczki do warzyw, szatkownice, blendery gastronomiczne i różnego rodzaju roboty kuchenne. Powinny to być urządzenia profesjonalne, o dużej wytrzymałości i zwiększonej wydajności. Użycie ich skraca i ułatwia proces gotowania.