Kuchnia to pomieszczenie, w którym zawsze dużo się dzieje. Codziennie przygotowujemy w niej posiłki, w małych mieszkaniach pełni funkcję spiżarni do przechowywania zapasów mąk, kasz, przypraw, często jest także miejscem, w którym zatrzymujemy się, by wypić popołudniową kawę, zaparzyć herbatę przed snem lub przemyśleć jadłospis na kolejny tydzień. Dlatego tak ważne jest, by była urządzona w sposób funkcjonalny, wykorzystująca do maksimum każdą dostępną powierzchnię. Jak tego dokonać, gdy jednocześnie chcemy, by była też piękna i efektowna?
Mała kuchnia też może być praktyczna i wygodna, jeśli tylko będzie dobrze przemyślana. Warto na początek wybrać meble kuchenne z dużą ilością szafek, szuflad, schowków i miejsca do przechowywania. Zwykle dobrym pomysłem są zestawy mebli, choć w kuchniach o nietypowych kształtach i rozmiarach może się okazać, że dopiero meble na wymiar umożliwią pełne wykorzystanie przestrzeni. Wiszące szafki to świetny sposób na przechowywanie rzadziej używanych sprzętów lub zapasów spożywczych, gdyż dostanie się do nich w przypadku większości osób będzie możliwe tylko z taboretu lub z drabiny. Natomiast dolne szuflady i półki możemy wypełnić tym, z czego korzystamy na co dzień. Dobrze jest też zwrócić uwagę na wielkość blatu – małe i wąskie będą źródłem frustracji przy gotowaniu i wiążą się z ciągłym bałaganem, więc aby tego uniknąć, wybierajmy meble o dużych blatach i starajmy się nie zastawiać ich niepotrzebnymi gadżetami czy ozdobami. Przydatny może być też rozkładany, który może pełnić funkcję drugiego blatu. Dekoracje niech będą też praktyczne – idealnie sprawdzą się donice ze świeżymi ziołami, warkocze z czosnku czy efektowne żeliwne patelnie zawieszone na ścianach zamiast obrazów. Tak urządzona mała kuchnia będzie wygodna i praktyczna, a przy tym gustowna i przytulna.