Podstawą dobrego smaku domowej kawy są dobrej jakości ziarna speciality, zmielone przed samym parzeniem kawy. Aby cieszyć się wybitną jakością i aromatem kawy, należy zaopatrzyć się w dobrej jakości młynek. Alternatywą dla młynków elektrycznych, które są często drogie i nieporęczne, są ręczne młynki żarnowe.
Młynki dzielą się na dwa rodzaje: elektryczne i ręczne. Z kawiarni znamy raczej te pierwsze, które mają tak wielką pojemność, że mogę zmielić całą paczkę kawy na raz. Oczywiście kupowanie takiego wielkiego urządzenia na potrzeby domowe nie jest konieczne. Oba rodzaje młynków można kupić w mniejszej, domowej wersji na stronie https://labuna.pl/.
Młynek elektryczny jest wygodny, gdyż do jego użycia nie potrzeba siły. W niektórych urządzeniach można zaprogramować czas mielenia i grubość przemiału. Należy jednak zwrócić uwagę na jakość ostrzy – w przypadku tańszych modeli mogą one nierównomiernie mielić kawę, przez co jej smak nie będzie idealny. Młynek elektryczny będzie idealny dla osób ceniących wygodę i mogących sobie pozwolić na zakup droższego urządzenia dobrej jakości.
Wielu osobom młynki ręczne kojarzą się z dawnymi czasami. Nic bardziej mylnego – należą one do nowoczesnych, ciągle udoskonalanych przez producentów urządzeń. Modele żarnowe dają gwarancję równomiernego przemiału. Wadą tego młynka jest niewątpliwie praca, jaką należy włożyć, żeby zmielić kawę. Zaleta to kontrola nad grubością przemiału i gwarancja dobrego smaku za niższą cenę.