Cukiernia to lokal specjalizujący się w przyrządzaniu i sprzedawaniu klientom babeczek, ciastek oraz innych słodkich wypieków. Musi być wyposażony w szereg niezbędnych urządzeń, z których najważniejszymi są oczywiście piece i miksery planetarne. Ogromne znaczenie mają również drobne akcesoria ułatwiające wykonywanie poszczególnych czynności (np. dekorowanie, ubijanie składników, kształtowanie). Co więc przyda się w każdym tego typu miejscu? Przyjrzyjmy się przykładowym akcesoriom.
W kategorii akcesoriów kuchennych przeznaczonych do cukierni prym wiodą przede wszystkim formy silikonowe (zróżnicowane pod względem rozmiaru i liczby wypełnień), grzebienie trójkątne z ząbkowanymi krawędziami (do tworzenia ozdobnych wzorów na kremach), szpatułki i szpachelki do rozprowadzania masy, syfony do przygotowywania bitej śmietany oraz pędzle do nakładania lukru. Nie może też zabraknąć rózgi kuchennej wyposażonej w sztywne wrzeciona ze stali nierdzewnej. Służy ona bowiem do ręcznego ubijania piany z białek jaj kurzych, wyrabiania puszystej śmietanki i mieszania rozmaitych sosów. Oto pozostałe godne polecenia elementy:
– znaczniki z regulacją szerokości cięcia,
– rolki dziurkujące i maty silikonowe,
– końcówki szprycujące doczepiane do rękawów (tzw. tylki),
– wałki drewniane,
– jednorazowe woreczki z antypoślizgową powierzchnią.