Wino to jeden z najbardziej popularnych trunków na świecie, podawany zarówno w trakcie ważnych uroczystości, jak i do zwykłego obiadu czy kolacji. Podstawowy podział każe wyróżniać odmianę czerwoną, białą oraz różową – w każdej z tych kategorii znajdziemy produkty wytrawne, półwytrawne i słodkie. Niezwykle oryginalnym rodzajem jest natomiast tzw. wino koszerne, produkowane w Izraelu przez religijnych Żydów według bardzo ścisłych reguł. Zostanie ono pokrótce scharakteryzowane w dalszej części artykułu.
Osoby wybierające się w podróż do Izraela powinny koniecznie skosztować tamtejszego wina koszernego, które jest wytwarzane zgodnie z konkretnymi zasadami wynikającymi bezpośrednio z religii żydowskiej. Jest to trunek powstający z winogron zbieranych wyłącznie od czwartego roku owocowania. Ważną regułą jest również to, że pomiędzy poszczególnymi krzewami na plantacji nie są uprawiane inne gatunki roślin, a wszystkie urządzenia wykorzystywane w procesie produkcji są zarezerwowane tylko dla tej czynności i nie mogą być używane w innym celu (utrzymuje się je w idealnej czystości).
Poza tym niewielka porcja trunku powinna być zawsze wylewana przez każdorazowym spożyciem. Dodajmy, że obecność kobiet na jakimkolwiek etapie wytwarzania jest surowo zabroniona. Jeśli jesteśmy zainteresowani skosztowaniem takiego trunku jak wino koszerne, ale nie planujemy w najbliższym czasie wizyty w Izraelu, możemy je bez większego problemu kupić w wybranych sklepach stacjonarnych oraz internetowych.