Właściciele domów jednorodzinnych bardzo często decydują się na zaaranżowanie w ogrodzie specjalnego miejsca na ognisko. Przygotowywanie różnych potraw na wolnym ogniu to bowiem doskonały sposób na spędzanie wolnego czasu w towarzystwie rodziny i znajomych – zwłaszcza w okresie wiosennym i letnim. Oczywiście taki kącik należy koniecznie wyposażyć w szereg niezbędnych akcesoriów. Jednym z polecanych rozwiązań jest grill wiszący o konstrukcji wahadłowej, ustawiony na trzech solidnych nogach.
Przy urządzaniu kącika na ognisko kluczowe znaczenie ma lokalizacja. Postarajmy się wybrać takie miejsce, które będzie wystarczająco oddalone od zabudowań drewnianych, a jednocześnie dostatecznie osłonięte od wiatru (ze względów bezpieczeństwa). Podłoże powinno być natomiast równe oraz idealnie utwardzone, bo jest to gwarancja jego niezapadania się pod naporem ciężkich konstrukcji czy ludzkich stóp.
Kolejnym elementem aranżacji jest ustawienie obok ogniska pojemnika na szczapy, a także siedzisk z pieńków albo prostej ławy wykonanej z surowego drewna. Jeśli chodzi o nawierzchnię wokół samego paleniska, to należy ją dodatkowo obłożyć żwirem, płytami betonowymi, ewentualnie brukiem klinkierowym.
Na koniec pozostaje jeszcze wybór odpowiedniej konstrukcji, na której będziemy przyrządzać rozmaite dania niebędące kiełbaskami czy szaszłykami. Warto pomyśleć w szczególności o kociołku żeliwnym, czyli solidnym garnku osadzonym na estetycznym trójnogu. Doskonale sprawdzi się model o pojemności 10-13 litrów, w którym bez trudu przygotujemy zupę, gulasz albo duszonkę. Pożądane akcesoria to sporej wielkości ruszt i okrągła pokrywa z wygodnym uchem.