Nowoczesne technologie wchodzą do wszystkich obszarów naszego życia. Możemy znaleźć je również w kuchniach, gdzie obecnie stosuje się nawet lodówki kontrolowane komputerem z własnym systemem operacyjnym i ekranem dotykowym. Do tego jednak nie wszyscy są jeszcze przekonani, za to bardzo popularne stały się kuchenki indukcyjne. Pozwalają one na o wiele wygodniejsze i bardziej oszczędne gotowanie i smażenie, niż w przypadku tradycyjnej kuchni gazowej bądź elektrycznej.
Do mieszkań coraz rzadziej doprowadzany jest gaz, przechodzimy więc w naszych kuchniach na wykorzystanie przede wszystkim prądu. Tutaj mamy dwie drogi: Korzystanie ze zwyczajnej płyty z grzałkami, lub z jej indukcyjnego odpowiednika. Ten drugi działa na zasadzie bezprzewodowego przesyłu prądu, który zostaje przejęty przez dno naczynia i to tam generowane jest ciepło. Stąd też by używać takiej płyty konieczne są specjalne garnki Indukcja pojawiła się w kuchniach już na przełomie wieków, jednak dopiero dziś płyty ją obsługujące są na tyle tanie, że praktycznie każdy z nas może sobie na to rozwiązanie pozwolić.
Zmieniły się również trendy jeśli chodzi o to, w czym podajemy naszym gościom posiłki. Dawniej królowały naczynia metalowe, dziś coraz częściej stosuje się czystą ceramikę. Jest ona bardziej elegancka, a także długowieczna. Metalowe naczynia po jakimś czasie zaczynają rdzewieć, potrafią też przypalać się, przez co zostają na nich trudne do usunięcia ślady. Ich ceramiczne odpowiedniki, na przykład od takich producentów jak Villeroy and Boch, pozbawione są powyższych wad. Stąd nic dziwnego że coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach i jadalniach.