Jeżeli uwielbiasz słodycze i chipsy, nie wyobrażasz sobie seansu filmowego bez popcornu i zawsze nosisz w zanadrzu batoniki na czarną godzinę, a do tego kochasz przyrodę – ten tekst jest dla ciebie. Okazuje się bowiem, że aby żyć w zgodzie z naturą, nie trzeba rezygnować z dotychczasowych przyjemności żywieniowych. Trend na produkty eko jest w pełnym rozkwicie. Niektórzy kupują zdrowe przekąski z ciekawości, inni, bo tak jest modnie, są też osoby, które dla zdrowia porzuciły dawne nawyki na rzecz pełnowartościowych posiłków. Jednak eko to coś więcej niż dieta – to styl życia, niemalże filozofia. Nie chodzi tylko o własne dobro, ale o symbiozę z całym ekosystemem. Istotą jest wybór towarów, których produkcja jest przyjazna środowisku, a więc nie zanieczyszcza powietrza, wód i gleby. Żywność eko to taka, która została wyprodukowana z zachowaniem zasad rolnictwa ekologicznego.
Co wybrać w ramach przegryzki, aby mieć pewność, że nie będzie to szkodliwe dla środowiska? Na rynku dostępna jest cała gama eko przekąsek – od słodyczy po chipsy. Popularne są chipsy warzywne, smażone bez oleju palmowego, batoniki zawierające certyfikowane składniki ekologiczne, czy też zdrowe chrupki – od zbożowych z miodem po kukurydziane nachosy. Takie produkty są pełnowartościowe, smaczne i zdrowe, a najważniejsze, że skorzysta na tym nie tylko konsument, ale także środowisko. Dla rozróżnienia takich właśnie produktów, na opakowaniach stosowane są specjalne oznaczenia, na przykład Eko-Znak czy też Eko-liść.