Catering dla alergików – czy jest szansa na indywidualne menu?

Dieta pudełkowa kojarzy się z odchudzaniem oraz dbaniem o szczupłą sylwetkę. Najistotniejszy jest tu więc odpowiedni bilans kaloryczny posiłków. Co z osobami, które zmagają się z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi? Ich dieta wymaga uważności oraz stosowania zamienników. Całe szczęście, również oni mogą korzystać z cateringu dietetycznego.

Laktoza i gluten – popularne alergeny

Coraz więcej osób odkrywa, że cierpi na alergie lub nietolerancje pokarmowe. Jednymi z najpopularniejszych alergenów są przy tym gluten i laktoza, które znajdują się w wielu produktach spożywczych. Zjedzenie dania zawierającego alergen jest bardzo szkodliwe dla zdrowia i może być nawet bardzo niebezpieczne. Nie wspominając już o dyskomforcie trawiennym oraz wielu innych, przykrych dolegliwościach. Całe szczęście, osoby zmagające się z nietolerancjami nie muszą rezygnować z diety pudełkowej. Coraz więcej cateringów – czy to na północy Polski, czy na południu – oferuje diety bezglutenowe lub nie zawierające laktozy. Jeden z nich dostępny jest na stronie internetowej https://www.nutridieta.pl/catering-dietetyczny-bielsko-biala/.

Potrawy, które można jeść bez obaw

Samodzielne gotowanie posiłków przez osobę cierpiącą na alergię jest często nieco problematyczne. Wiąże się z koniecznością dokładnego czytania składu każdego produktu oraz poszukiwań zamienników popularnych składników, jak np. mleko lub pieczywo. Decydując się na dietę pudełkową dla alergików, można być o to spokojnym. Każdy składnik jest sprawdzony pod kątem potencjalnego alergenu, a całość skomponowana jest tak, żeby dostarczyć do organizmu odpowiedniej ilości składników odżywczych. Z pożytkiem dla zdrowia, samopoczucia oraz własnego komfortu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *