Hotel to szczególna forma działalności bardzo nakierowana na wysoką jakość usług oraz wrażliwa na wszelakie niedociągnięcia. Każde, nawet najmniejsze uchybienie może być negatywnie odebrane przez klienta i odnotowane za pośrednictwem internetowych serwisów do dzielenia się opiniami. W dzisiejszych czasach wszelkie uwagi są rozpowszechniane bardzo szybko. Hotel, jak każde przedsiębiorstwo usługowe potrzebuje mądrego zarządzania oraz inteligentnej kadry kierowniczej. Wiele z nich nie radzi sobie na ciągle rosnącym rynku. Co zrobić, aby nie odpaść z rywalizacji?
Po pierwsze jedność kierowania. Wiele firm rozpada się przez konflikty wśród szefostwa. Bardzo często dzieje się tak w firmach rodzinnych, zarządzanych np. przez rodzeństwo, które różnie widzi sposób w którym powinno iść przedsiębiorstwo. W takim przypadku należy wybrać jedną osobę, która będzie decydować w ważnych sprawach i to na niej będzie spoczywała odpowiedzialność za jej decyzje.
Po drugie definiowanie celów. Wiele przedsiębiorstw prowadzi działalność nie wiedząc do czego dążą i co chcą osiągnąć. Hotel powinien określić sobie jasny cel i dążyć do jego realizacji. Przykładem może być liczba liczba klientów, przychodów czy pożądana rozbudowa obiektu. Przy definiowaniu celów należy pamiętać, że powinny one być zgodne z regułą SMART. Oznacza to, że każdy z nich musi być skonkretyzowany, mierzalny, osiągalny, istotny oraz określony w czasie. Więcej na temat tej metody można poczytać tutaj: http://wikcapital.pl/porady/zasada-smart.
Kolejnym jest pozbycie się niepotrzebnych wydatków. Każde przedsiębiorstwo powinno dokonywać u siebie audytu finansowego, by sprawdzić czy wszystkie środki są dobrze wydatkowane. Optymalizacja kosztów w hotelu pomoże zatem uniknąć niepotrzebnego marnotrawienia pieniędzy, a tym samym zwiększyć dochód.