Kakao ceremonialne ma długą historię, było ono wykorzystywane do różnych celów, od ceremonii religijnych po zastosowania lecznicze. Na świecie kakao znane jest jako naturalny produkt mający wiele różnych właściwości prozdrowotnych.
Aby jednak poznać pozytywne działanie tego produktu, trzeba odpowiednio je przygotować.
Jeśli chodzi o kakao ceremonialne przepis przez lata ulegał różnym modyfikacjom. Obecnie najczęściej występuje on w podanej tutaj wersji:
Pierwszym krokiem jest zakup wysokiej jakości kakao w proszku. Mimo że może być ono drogie, jest warte swojej ceny. Kakao ceremonialne zawiera dodatkowe przyprawy, takie jak cynamon czy imbir, możesz jednak kupić też tradycyjne kakao i dodać mieszankę przypraw na dalszym etapie.
Następnym krokiem jest zagotowanie wody lub mleka (w zależności od tego, czego używasz) i dodanie go do przygotowanej wcześniej filiżanki. Pamiętaj, by zachować odpowiednie proporcje. Zwykle stosuje się jedną łyżkę kakao na filiżankę, jednak jeśli chcesz uzyskać bardziej intensywny smak, możesz dodać większą ilość proszku. Kakao możesz również wzbogacić różnymi przyprawami oraz miodem, który sprawi, że napój stanie się słodszy.
Teraz nadszedł czas, aby wymieszać wszystkie składniki. Po wymieszaniu warto spróbować napoju i dodać wybranych przez siebie składników do smaku.