Współczesny transport mięsa to kwestia coraz to większych odległości. Jednocześnie zwiększają się też wymogi klientów, którzy liczą na świeże produkty. To całkiem poważne wyzwanie dla branży mięsnej, która musi zwiększać jakość swoich usług. Jak powinien wyglądać profesjonalny transport i w jakie rzeczy warto się zaopatrzyć?
Mięso bardzo szybko lubi się psuć. Bez odpowiedniego nadzoru niekorzystnie reaguje na brak świeżego powietrza oraz na wysokie temperatury. Wpływa to na obecność bakterii w mięsie, przez co szybciej dochodzi do jego psucia się. Zasady transportu są ściśle regulowane przez ustawę „O bezpieczeństwie żywności oraz żywienia”, która obowiązuje od 2006 roku. Swoje wymagania ma też sanepid oraz Komisja Europejska, nakazujące tak przewozić mięso, żeby spełniało wymogi sprzedażowe.
Podstawą przy transporcie są przede wszystkim odpowiednie ciężarówki w formie chłodni. Powinny one mieć możliwość regulacji temperatury wewnątrz, która będzie dostosowana do warunków zewnętrznych. Niezbędna jest też odpowiednia wentylacja, dzięki której łatwiej będzie o wymianę powietrza w środku. Do przewożenia przydają się też specjalnie pojemniki i worki do mięsa, które opóźnią efekt psucia się i dostawania do niego bakterii. Dodatkowo pomagają zachować czystość i standardy higieniczne. Muszą posiadać odpowiednie certyfikaty, a najlepiej gdy są wykonane z tworzyw sztucznych (np. polietylenu). Pojemniki i worki muszą być też dostosowane do sztaplowania, dzięki czemu można pomieścić w chłodni więcej mięsa.