Najpopularniejsze gatunki białej herbaty

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Na tle często wybieranej herbaty czarnej wyróżnia się herbata biała. Do jej produkcji wykorzystuje się pąki oraz górne, najdelikatniejsze listki. Są one naturalnie suszone na słońcu i nie przechodzą fermentacji. Dzięki temu parzona z nich herbata charakteryzuje się niezwykle łagodnym smakiem oraz właściwościami zdrowotnymi. Ich źródłem są przede wszystkim przeciwutleniacze oraz witamina C.

Jaką odmianę wybrać?

Najdroższym oraz najtrudniej dostępnym, a jednocześnie niezwykle cenionym gatunkiem białej herbaty jest Bai Hao Jin Zhen (Srebrna Igła). Ta najstarsza odmiana produkowana jest jedynie z pąków kwiatowych. Jej subtelny aromat może przywodzić na myśl skojarzenia z łąką. Wśród przystępniejszych cenowo gatunków największą popularnością cieszy się Pai Mu Tan (Biała Piwonia). Do jej wytworzenia używa się pąków kwiatowych oraz dwóch najdelikatniejszych listków. Jej smak jest słodkawy, a w aromacie wyraźnie czuć kwiatową nutę. Często wybierana jest również odmiana Shou Mei (Długowieczne Brwi). Szczególnie przypadnie ona do gustu osobom lubiącym wanilię, której posmak jest delikatnie wyczuwalny w naparze.

Jak zaparzyć białą herbatę?

Przede wszystkim należy pamiętać, by do przygotowania naparu nie stosować wrzątku. Woda powinna mieć temperaturę około 80, a czas parzenia w zależności od odmiany może wahać się od 2 do 5 minut. Charakterystyczną cechą białych herbat jest możliwość kilkukrotnego przygotowywania z nich naparu. Najczęściej zalewa się je cztero- lub pięciokrotnie, za każdym razem wydłużając parzenie o około minutę.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Formy kształcenia w zakresie coachingu – spośród czego można wybierać?
Formy kształcenia w zakresie coachingu – spośród czego można wybierać?
Istnieje wiele różnych rodzajów edukacji coachingowej. Możesz wybierać spośród: Szkolenia Są to krótkie kursy, które zapewniają Ci podstawowe umiejętności i […]
Jak dobrać wino do posiłku?
Jak dobrać wino do posiłku?
Kwestia doboru wina do posiłku jest sprawą indywidualną. Niektórzy twierdzą, że trzeba pić takie wino, które po prostu nam smakuje. […]
Czy brak znajomości języka jest przeszkodą w znalezieniu pracy za granicą?
Czy brak znajomości języka jest przeszkodą w znalezieniu pracy za granicą?
Nadal bardzo wielu Polaków decyduje się na poszukiwanie pracy za granicą. Przyczyny są różne, ale główną motywację stanowi oczywiście chęć […]