Mąka pszenna używana jest w większości domów naszego kraju. Robi się z niej makarony, pieczywo czy słodkie wypieki. Jednak znajdziemy w niej też skrobię i gluten. Pierwszy składnik sprawia, że tyjemy, drugi zaś jest silnym alergenem. Czy istnieją więc alternatywy do tego rodzaju mąki? Oczywiście – za moment je przedstawimy.
Mąka pszenna spożywana z umiarem nie szkodzi. Jednak warto używać jej w kuchni z rozwagą. Jej nadmiar w diecie może skutkować bolesnymi zaparciami. Dlatego warto do swojej diety włączyć produkty zawierające sporo błonnika, na przykład płatki owsiane, otręby czy pieczywo pełnoziarniste.
Możemy też zdecydować się na zamienniki mąki pszennej. Są one szczególnie polecane osobom, które nie tolerują glutenu w swoim jadłospisie. Na sklepowych półkach znajdziemy mnóstwo mąk, które nie zawierają glutenu. Są to między innymi:
– mąka migdałowa,
– mąka owsiana,
– mąka kukurydziana,
– mąka gryczana,
– mąka jaglana,
– mąka ziemniaczana.
Gdzie szukać takich mąk? Jeszcze kilka lat temu dostęp do tego typu produktów był mocno utrudniony. Jednak obecnie produkty bezglutenowe możemy dostać praktycznie w każdym supermarkecie, a nawet w sklepikach osiedlowych. Dla osób nielubiących zakupów stacjonarnych, dobrą alternatywą są zakupy w sieci. Szeroki asortyment mąk najwyższej jakości możemy znaleźć na witrynie https://biozfarmy.pl/pol_m_Maki-183.html.