Olej lniany, tłoczony na zimno z nasion lnu (a właściwie siemienia lnianego), posiada żółtą barwę i dosyć specyficzny smak, który wielu osobom może nie przypaść do gustu. Z drugiej jednak strony jego walory prozdrowotne są ogromne, co sprawia, że warto go wprowadzić do codziennej diety – np. jako dodatek do sałatek. Zalecenia te dotyczą zwłaszcza osób starszych, dzieci oraz kobiet w ciąży.
Olej lniany tłoczony na zimno zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a także omega-6. Dzięki temu skutecznie obniża poziom cholesterolu w organizmie, co w dużym stopniu ogranicza ryzyko wystąpienia poważnych chorób układu krążenia, miażdżycy, a także nowotworu piersi, prostaty i jelita grubego. Ponadto posiada w swoim składzie lignany, które pomagają utrzymać równowagę hormonalną – ma to ogromne znaczenie przede wszystkim dla kobiet będących w okresie menopauzy. Dodajmy, że olej lniany sprawdza się przy leczeniu choroby wrzodowej żołądka, zabezpiecza kości przed osteoporozą i przyspiesza metabolizm (szybsze zrzucanie zbędnych kilogramów).
Nie można również nie wspomnieć o zbawiennym wpływie omawianego produktu na cerę. Zawiera bowiem dużą ilość witaminy E, nazywanej powszechnie witaminą młodości, która doskonale chroni skórę przed starzeniem się, powstawaniem stanów zapalnych oraz niedoskonałości (np. wągrów i wyprysków). Wszystko to powoduje, że olej lniany bardzo często występuje jako jeden z głównych składników w kremach do twarzy i balsamach do ciała.
Jeżeli zaś chodzi o olej z czarnuszki, powinni spożywać go astmatycy oraz alergicy. Jego właściwości docenią też osoby mające problem z cerą. O innych jego zaletach można dowiedzieć się na https://oleoteka.pl/sklep/3,olej-z-czarnuszki.