Popularne w Wielkopolsce pyry, to bez wątpienia jeden z głównych składników wielu dań. Przygotowuje się z nich między innymi plyndze, tak bardzo na tym terenie popularne, które większość osób zna pod nazwą placki ziemniaczane. Jest wiele potraw, w których ziemniak jest dodatkiem, ale gra również główną rolę. Jednak ziemniaki to nie jedyne warzywo, które występuje w kuchni wielkopolskiej.
Oczywiście dziś kuchnia się bardzo ujednoliciła. Potrawy, które niegdyś były charakterystyczne wyłącznie dla jednego regionu, obecnie mogą pojawiać się również w wielu innych. Tak jest przykładowo z Rogalem Świętomarcińskim, który obecnie nie jest tylko smakołykiem Wielkopolski, ale w różnych innych województwach również się go ze smakiem spożywa.
Obecnie kuchnia wielkopolska jest bardzo zróżnicowana, choć nie brakuje w niej również elementów typowych, którymi są oczywiście ziemniaki. Nadal spożywa się je z gzikiem, przygotowuje się także popularne szagówki, które w innych częściach kraju znane są pod nazwą kopytka.
Popularnymi daniami jest również galart, czyli danie z kawałkami mięsa. Faworki, czyli inaczej chruściki, również pojawiają się na wielkopolskim stole. Nie może także zabraknąć szneki z glancem, czyli drożdżówki, które wiele osób nadal wypieka w domu.
Wraz z upowszechnieniem się ziemniaka kuchnię wielkopolską zaczęto kojarzyć głównie z nim. Jednak tradycyjne potrawy to również wiele deserów, ale i potraw mięsnych, popularnych w całym kraju. Przykładem może być schab z suszonymi śliwkami.