Mnogość olejów na sklepowych półkach sprawia klientom duże trudności w odpowiednim ich wyborze. Rafinowane lub nie, lniane, rzepakowe czy też kokosowe różnią się między sobą nie tylko konsystencją, ale również sposobem wykorzystania. Wyroby te są najczęściej używanymi produktami w dietach, dlatego też warto dowiedzieć się jakie kupować, aby służyły zdrowiu.
Oleje najwyższej jakości, aby zachować wszystkie składniki odżywcze, są tłoczone jeden raz na zimno oraz nierafinowane. Oznacza to, że posiadają pełną gamę wartościowych składników. Tłoczenie oleju na ciepło powoduje zwiększenie jego wydajności, ponieważ resztki z pierwszego tłoczenia, jeszcze raz się obrabia, a co za tym idzie uzyskuje więcej oleju. Produkt rafinowany, inaczej poddany procesowi obróbki w wysokiej temperaturze (powinien on oczyszczać oleje z różnego rodzaju zanieczyszczeń), pozbawia go również wszystkich składników odżywczych. Z tego też powodu taki produkt jest tańszy. W Polsce najczęściej to olej rzepakowy, pochodzi z tłoczenia na ciepło i poddawany jest procesowi rafinacji.
Różnorodność olejów na rynku daje możliwość wyboru odpowiedniego do potrzeb. Najważniejsze, aby każdy miał zaznaczone na etykiecie, że pochodzi z pierwszego tłoczenia oraz jest nierafinowany. Daje to pewność istnienia w składzie związków korzystnych dla zdrowia. Kokosowy, dzięki wysokiej temperaturze dymienia, nadaje się do smażenia, a dodatkowo nie zatyka żył i działa przeciwzapalnie. Rzepakowy posiada prowitaminę A, witaminę K oraz E, a także sterole roślinne obniżające cholesterol. Lniany natomiast jest produktem bardzo nietrwałym, jednak zawierającym bardzo dużo kwasów tłuszczowych, Dzięki tłoczeniu na zimno, ma taki sam dobroczynny skład jak siemię lniane, z którego powstaje. Po rozgrzaniu traci część swoich właściwości, dlatego też najlepiej używać go na zimno np. do sałatek.