Jak się robi sok tłoczony?

Soki to napoje niezwykle zdrowe (są źródłem wielu witamin), dlatego powinny stanowić ważny element diety każdego z nas. Niestety większość tego typu produktów dostępnych w sklepach to wyroby odtwarzane, co oznacza, że nie posiadają zbyt wielu właściwości zdrowotnych. Jeśli zależy nam na naturalności, powinniśmy szukać wyłącznie soków tłoczonych, ponieważ ich jedynymi składnikami są dojrzałe owoce. Na rynku znajdziemy m.in. sok tłoczony jabłkowy, wiśniowy, gruszkowy, malinowy, ananasowy czy limonkowy.

Brak konserwantów i cukru to zbawienie dla organizmu

Soki tłoczone tradycyjną metodą odznaczają się wyjątkowymi walorami smakowymi. W trakcie ich wytwarzania nie dodaje się absolutnie żadnych składników chemicznych, cukru ani nawet wody, w związku z czym idealnie wręcz nadają się do picia przez osoby prowadzące zdrowy tryb życia i starające się trzymać dietę. Omawiane produkty powstają w taki sposób, że najpierw wyciska się na specjalnej prasie przekładowej świeże owoce, a następnie poddaje się uzyskaną miazgę procesowi pasteryzacji, mającemu na celu konserwację całości (sok jest przydatny do spożycia przez okres około 12 miesięcy).

Na szczęście jest ona na tyle niska, że gwarantuje zachowanie wszelkich cennych wartości odżywczych i antyoksydantów, czyli związków chroniących organizm przed powstawaniem komórek rakowych. Charakterystyczną cechą tak pozyskanego napoju jest osad zbierający się na dnie butelki, będący efektem tzw. desymentacji bez udziału filtracji. Każdy producent naturalnych soków tłoczonych dba o to, aby jego wyroby były najwyższej jakości i posiadały mnóstwo witamin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery × 4 =