Czarny bez to powszechnie znana roślina, pojawiająca się w lasach, gajach, sadach, a nawet parkach miejskich. Od wieków czarny bez stosuje się do celów leczniczych. Możemy wykorzystywać zarówno jego owoce, jak też kwiaty z niezwykle aromatycznym pyłkiem. Przetworami z czarnego bzu są najczęściej konfitury z owoców, syropy z owoców lub kwiatów, a także nalewki.
Przetwory z czarnego bzu działają pozytywnie na odporność, więc warto szczególnie jesienią i zimą stosować je profilaktycznie, by uchronić organizm przed przeziębieniami. Na co dzień można pić soki z dzikiego bzu. Konfitury i syropy można dodawać do rozgrzewających zimowych herbatek, albo rozpuszczać w wodzie. A jeśli dopadnie nas przeziębienie to bez pomoże zwalczyć gorączkę, ma również właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wykrztuśne.
Napary z czarnego bzu lub napoje z dodatkiem konfitur i syropów pomagają w regulacji trawienia i poprawiają pracę nerek, łagodzą objawy takie jak wzdęcia, zaparcia czy zgaga. Przez właściwości napotne i moczopędne czarny bez świetnie wpływa na oczyszczenie organizmu z toksyn. W tym celu możemy wykorzystać również świeże kwiaty bzu, które należy namoczyć w zimnej wodzie aby oddały cały nektar, tak powstały napój można doprawić miodem i cytryną.
Inną właściwością czarnego bzu jest oczyszczanie skóry. W tym celu stosujemy napary z kwiatów; poza sezonem świetnie sprawdzą się kwiaty suszone, które dobrze przechowują się przez całą zimę. Aby oczyścić skórę należy przygotować „saunę” dla twarzy, oczywiście z naparem, można również stosować letni napar zamiast toniku, przecierając nim twarz za pomocą wacika.
Jak widać czarny bez ma nam wiele do zaoferowania, warto skorzystać z tych niezwykłych właściwości płynących prosto z natury.