Prowadzenie baru to nie lada odpowiedzialność, trzeba bowiem wykarmić sporą ilość osób. Poza tym przygotowywanie jedzenia dla ludzi, już od samego początku wiąże się z ryzykiem. Jednemu bowiem nasze dania mogą bardzo zasmakować, innemu natomiast nie. Podstawą sukcesu w takich miejscach jest zatem bardzo dobry szef kuchni, ale także i dobre sprzęty.
Każda pani domu dokładnie wie, że porządne sprzęty to połowa sukcesu. Patelnia do której nic nie przywiera i duży garnek, czasem ratują sytuację. Dlatego w kuchniach barowych, kładzie się bardzo duży nacisk na jakość sprzętu. Musi być on wykonany z porządnej jakości materiałów i być oczywiście użyteczny. W takich miejscach nie może oczywiście zabraknąć garnków do kuchni. Najlepiej by były one pojemne. W takich kuchniach bowiem gotuje się wszystko w naprawdę bardzo dużych ilościach. Dlatego też duże garnki, to podstawa. Muszą być one wykonane również z odpowiedniej jakości materiałów.
Niezbędne są również w takim miejscu frytkownice. To jak smakują frytki, ma bardzo duży wpływ na opinię o poszczególnych miejscach. Dlatego też warto mieć to na uwadze, przy wyborze takiego właśnie sprzętu. Oczywiście nie może zabraknąć tam także dużych i porządnych patelni. W wielu kuchniach typowo barowych, sprzedaje się także pizzę. Porządny piec do pizzy, to już połowa sukcesu. Ważne jest przede wszystkim to, by na tego typu sprzętach nie oszczędzać. Ich eksploatacja jest bowiem tak duża, że inwestycja porządna jest konieczna.