Opakowania ekologiczne – w jakich branżach warto z nich korzystać

Współcześnie dla bardzo wielu osób kwestią priorytetową jest dbanie o środowisko naturalne, które w przeszłości było w nieograniczony sposób dewastowane i zaśmiecane. Taki trend można również zaobserwować w szeroko rozumianym biznesie, gdzie pojawia się coraz więcej firm wdrażających proekologiczne rozwiązania. Doskonałym przykładem jest choćby zastępowanie zwykłych opakowań plastikowych biodegradowalnymi odpowiednikami. Takie działanie w znacznym stopniu przyczynia się do ochrony naszej planety.

Podmioty gastronomiczne wiodą prym

Eko opakowanie to nic innego jak torebka, pudełko, tacka, kubek, słomka, naczynie lub inna konstrukcja stworzona z materiału szybko rozkładającego się (papier, tektura, drewno), odnawialnego (bambus, trzcina cukrowa), możliwego do wielokrotnego użytku (szkło) albo pozyskanego hurtowo przy minimalnym marnotrawstwie energii elektrycznej. Tego rodzaju opakowania stanowią obecnie normę zwłaszcza w branży gastronomicznej, gdzie liczne restauracje czy bary systematycznie wprowadzają je do obiegu. Podobnie zresztą sytuacja wygląda w branży handlowej – tutaj z kolei istnieje tendencja do zastępowania plastikowych worków i toreb wersjami papierowymi. Prowadzone są również akcje nakłaniające klientów do przychodzenia z torbami bawełnianymi, które można z powodzeniem wykorzystywać przez kilka, a nawet kilkanaście lat. Oto pozostałe dziedziny:

– transport i spedycja – towary przeznaczony do wysyłki powinny być pakowane do pudełek tekturowych lub worków materiałowych,

– branża odzieżowa – istnieje tendencja do wytwarzania ubrań z bawełny organicznej, bambusa czy lnu,

– przemysł kosmetyczny – stosuje się tam coraz powszechniej opakowania szklane, jutowe, kartonowe i tzw. refille (do uzupełnienia).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *