Produkty ekologiczne to takie, które są produkowane w sposób nie szkodzący środowisku. Produkowane są bez użycia nawozów chemicznych, pestycydów, czy organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO).
Produkty ekologiczne są uprawiane bez użycia środków chemicznych do zwalczania szkodników i chwastów. Rolnik ekologiczny stosuje naturalne metody, takie jak płodozmian i pożyteczne owady do zwalczania szkodników. Rolnicy ekologiczni używają również kompostowanego obornika zwierzęcego i innych substancji organicznych jako nawozu, zamiast nawozów syntetycznych.
Produkcja towarów ekologicznych jest regulowana przez ustawodawstwo krajowe i międzynarodowe standardy. Dzięki temu konsumenci mogą im zaufać nie tylko ze względu na ich smak, ale również bezpieczeństwo. Produkty takie posiadają certyfikat stwierdzający, że spełniają wszystkie wymagania dotyczące procesu produkcji i opakowania; certyfikaty te będą widoczne na opakowaniu lub w sklepach, w których sprzedawane są te towary.
Coraz więcej firm sięga po ekologiczne opakowania dla swoich produktów. Trend ten wynika z chęci zmniejszenia ilości odpadów i obniżenia kosztów, a także z nacisku na ekologiczny wizerunek firmy.
Głównym powodem, dla którego firmy tworzą bardziej ekologiczne opakowania, jest chęć przypodobania się swoim klientom. Młodsze pokolenie będzie prawdopodobnie robić u nich zakupy w przyszłości, więc chcą się upewnić, że ci konsumenci mają opcje, które są zrównoważone i przyjazne dla środowiska. Dobrym przykładem firmy, które oferują ekologiczne produktu jest między innymi jestemeko.eu, gdzie można zapoznać się z bogatym asortymentem tego rodzaju artykułów.