Dieta pełna witamin, czyli co jeść, by wzmocnić odporność?

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Zbliżający się okres jesienno–zimowy zawsze wiąże się ze zwiększoną ilością przeziębień i zachorowań. Aby uchronić się przed niechcianymi dolegliwościami, warto naturalnie wzmacniać swój organizm. Ludzki układ odpornościowy jest pewnego rodzaju tarczą, która osłania przed szkodliwymi czynnikami pochodzącymi zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Odporność każdego człowieka jest inna i zależy m.in. od ogólnej kondycji, sprawności, poziomu stresu, a nawet genetyki. Najlepszym sposobem na naturalne zwiększenie odporności jest zbilansowana, bogata w pewne wartości odżywcze dieta.

Pamiętaj o owocach i warzywach

W czasie tych chłodniejszych pór roku dostęp do wielu warzyw i owoców zostaje dość mocno ograniczony, jednak nie zmienia to faktu, że i tak warto po nie sięgać. To właśnie w tych produktach znajduje się najwięcej naturalnej witaminy C i karotenu, których nie może zabraknąć w codziennej diecie. Z owoców warto wybierać kiwi, cytrynę i pomarańcze, które w Polsce dostępne są głównie właśnie zimą. Dobre warzywa to na przykład marchew, szpinak, kalafior, papryka oraz brukselka.

Jogurty, ryby i kiszonki

Dobra i zdrowa dieta powinna być przede wszystkim zbilansowana i skupiona na wszystkich rodzajach wartości spożywczych. Warto dostarczać organizmowi nie tylko węglowodany, ale także białka i zdrowe tłuszcze. Wielu ludzi nie spożywa wystarczającej ilości witamin i składników mineralnych, bo nie zwracają uwagi na to, co jedzą. Dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać, a nie do końca się na tym znają, fajnym rozwiązaniem może być wykupienie. diety pudełkowej. Odpowiedni catering, z którego ofertą możemy spotkać się na stronie https://www.kapitan-cook.pl/, gwarantuje dostęp do zbilansowanej diety dopasowanej do wszystkich potrzeb ludzkiego organizmu.

Fermentowane mleczne produkty, takie jak jogurty czy maślanki bardzo dobrze wpływają na florę bakteryjną znajdującą się w jelitach – nie bez powodu lekarze tak często zalecają jogurty, gdy przepisują antybiotyki. Podobną funkcję pełnią tzw. kiszonki, które dodatkowo są bogate w bardzo duże ilości witaminy C. Warto jeść także ryby, które są pełne zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Częste jedzenie ryb morskich korzystnie wzmacnia układ immunologiczny i chroni organizm przed wieloma dolegliwościami.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak zapewnić sobie komfortowy wypoczynek?
Jak zapewnić sobie komfortowy wypoczynek?
Sen jest podstawą regeneracji każdego człowieka. Nie bez powodu zawodowi sportowcy po każdym treningu udają się na obowiązkową drzemkę. To […]
Domowy plac zabaw – z czego powinien się składać?
Domowy plac zabaw – z czego powinien się składać?
Jako rodzic chcesz mieć pewność, że Twoje dzieci mają jak najlepszy start w życiu. A to oznacza zapewnienie im wszystkich […]
Odpowiednie gospodarowanie odpadami – co można z nich pozyskać?
Odpowiednie gospodarowanie odpadami – co można z nich pozyskać?
Zarządzanie odpadami uwzględnia wiele jednostkowych działań, które polegają na ich utylizowaniu czy przetwarzaniu z zachowaniem zasad ochrony środowiska. Jednym z […]