Dieta pełna witamin, czyli co jeść, by wzmocnić odporność?

/
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Zbliżający się okres jesienno–zimowy zawsze wiąże się ze zwiększoną ilością przeziębień i zachorowań. Aby uchronić się przed niechcianymi dolegliwościami, warto naturalnie wzmacniać swój organizm. Ludzki układ odpornościowy jest pewnego rodzaju tarczą, która osłania przed szkodliwymi czynnikami pochodzącymi zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Odporność każdego człowieka jest inna i zależy m.in. od ogólnej kondycji, sprawności, poziomu stresu, a nawet genetyki. Najlepszym sposobem na naturalne zwiększenie odporności jest zbilansowana, bogata w pewne wartości odżywcze dieta.

Pamiętaj o owocach i warzywach

W czasie tych chłodniejszych pór roku dostęp do wielu warzyw i owoców zostaje dość mocno ograniczony, jednak nie zmienia to faktu, że i tak warto po nie sięgać. To właśnie w tych produktach znajduje się najwięcej naturalnej witaminy C i karotenu, których nie może zabraknąć w codziennej diecie. Z owoców warto wybierać kiwi, cytrynę i pomarańcze, które w Polsce dostępne są głównie właśnie zimą. Dobre warzywa to na przykład marchew, szpinak, kalafior, papryka oraz brukselka.

Jogurty, ryby i kiszonki

Dobra i zdrowa dieta powinna być przede wszystkim zbilansowana i skupiona na wszystkich rodzajach wartości spożywczych. Warto dostarczać organizmowi nie tylko węglowodany, ale także białka i zdrowe tłuszcze. Wielu ludzi nie spożywa wystarczającej ilości witamin i składników mineralnych, bo nie zwracają uwagi na to, co jedzą. Dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać, a nie do końca się na tym znają, fajnym rozwiązaniem może być wykupienie. diety pudełkowej. Odpowiedni catering, z którego ofertą możemy spotkać się na stronie https://www.kapitan-cook.pl/, gwarantuje dostęp do zbilansowanej diety dopasowanej do wszystkich potrzeb ludzkiego organizmu.

Fermentowane mleczne produkty, takie jak jogurty czy maślanki bardzo dobrze wpływają na florę bakteryjną znajdującą się w jelitach – nie bez powodu lekarze tak często zalecają jogurty, gdy przepisują antybiotyki. Podobną funkcję pełnią tzw. kiszonki, które dodatkowo są bogate w bardzo duże ilości witaminy C. Warto jeść także ryby, które są pełne zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Częste jedzenie ryb morskich korzystnie wzmacnia układ immunologiczny i chroni organizm przed wieloma dolegliwościami.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak odnowić wygląd naszych używanych mebli?
Jak odnowić wygląd naszych używanych mebli?
Często zastanawiamy się jak niskim kosztem odświeżyć wygląd naszych wnętrz. Wiele osób stawia nie tylko na oszczędność, ale i ekologię. […]
Jak znaleźć biuro księgowe w Szwecji?
Jak znaleźć biuro księgowe w Szwecji?
Przeprowadzając się do innego kraju, zawsze trzeba wziąć pod uwagę jakość życia, możliwość pozostania i legalnej pracy oraz prawo lokalne. […]
DIY – zabawy dla najmłodszych, czyli zrób to sam
DIY – zabawy dla najmłodszych, czyli zrób to sam
DIY to świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy i odrobinę zabawy z dziećmi. Istnieje wiele różnych projektów DIY dla dzieci, które […]